Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciasto na makaron
700 g -
oliwa
15 g -
cebula
1 szt -
sos pomidorowy
400 ml -
szpinak
250 g -
ser ricotta
250 g -
ser mozzarella
75 g -
ząbek czosnku
1 szt -
gałka muszkatołowa
1 szt -
jajko
4 szt -
sól
3 g -
woda
60 ml -
parmezan
4 płatki -
semolina
450 (mąka)
Przepis i sposób przygotowania Ravioli ze szpiankiem i serem ricotta z klasycznym sosem pomidorowym ze świeżą bazylią
Farsz: cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać szpinak, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodać ser ricotta, pokrojoną mozzarellę i dokładnie wymieszać.
Klasyczny sos pomidorowy: na oliwie z oliwek podsmażyć posiekany czosnek, bazylię i świeże pomidory. Doprawić do smaku pikantną papryką, solą i pieprzem, dodać pomidory pelati, dusić do uzyskania konsystencji sosu, a następnie zmiksować.
Rozwałkowane płaty ciasta pociąć na długie paski o szerokości 16 cm. Na połowie paska ułożyć farsz (ok. 1 łyżki stołowej) w odległości ok. 10 cm jeden od drugiego. Wokół farszu rozsmarować roztrzepane jajko. Farsz przykryć drugą częścią ciasta, przycisnąć dłońmi farsz przez założone na niego ciasto i docisnąć. Pociąć w kwadraty, starając się, aby farsz znajdował się pośrodku. Ravioli gotować ok. 3 – 4 minut w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Podawać z klasycznym sosem pomidorowym posypane serem parmezan
Komentarze (10)