Ravioli ze szpiankiem i serem ricotta z klasycznym sosem pomidorowym ze świeżą bazylią

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto na makaron

    700 g
  • oliwa

    15 g
  • cebula

    1 szt
  • sos pomidorowy

    400 ml
  • szpinak

    250 g
  • ser ricotta

    250 g
  • ser mozzarella

    75 g
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • gałka muszkatołowa

    1 szt
  • jajko

    4 szt
  • sól

    3 g
  • woda

    60 ml
  • parmezan

    4 płatki
  • semolina

    450 (mąka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: wymieszać wszystkie składniki i bardzo dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Odłożyć do lodówki na 2 godziny zawinięte w ściereczkę, a następnie rozwałkować na cienkie płaty, podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło

Farsz: cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać szpinak, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodać ser ricotta, pokrojoną mozzarellę i dokładnie wymieszać.

Klasyczny sos pomidorowy: na oliwie z oliwek podsmażyć posiekany czosnek, bazylię i świeże pomidory. Doprawić do smaku pikantną papryką, solą i pieprzem, dodać pomidory pelati, dusić do uzyskania konsystencji sosu, a następnie zmiksować.

Rozwałkowane płaty ciasta pociąć na długie paski o szerokości 16 cm. Na połowie paska ułożyć farsz (ok. 1 łyżki stołowej) w odległości ok. 10 cm jeden od drugiego. Wokół farszu rozsmarować roztrzepane jajko. Farsz przykryć drugą częścią ciasta, przycisnąć dłońmi farsz przez założone na niego ciasto i docisnąć. Pociąć w kwadraty, starając się, aby farsz znajdował się pośrodku. Ravioli gotować ok. 3 – 4 minut w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Podawać z klasycznym sosem pomidorowym posypane serem parmezan

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magical66 13.05.2011 22:52
ale tego jest od groma...:)
Anna141 23.03.2011 08:29
uwielbiam włoską kuchnię
Adamorek 09.03.2011 23:42
ale estetyczne
Babciagramolka 10.01.2011 17:54
Klasyka
kielcok1 04.12.2010 13:35
szpinaku nie tknę
Barbara55 12.11.2010 15:11
okropne
gryczyn 27.07.2010 20:37
Lekkie i smaczne. Polecam.
halina17 23.07.2010 16:43
Smaczne
kasiurek 15.07.2010 10:38
coś dla mnie;)
Małgorzata113 09.07.2010 08:03
Bardzo smakowicie wygląda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat