Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ravioli z ricottą i gruszką

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto na pierogi

mąka 700 gram
jajko 5 sztuki
sól 1 szczypta
cynamon 1 szczypta
Szafran nitki Prymat 1 szczypta

farsz

gruszka 2 sztuki
ser ricotta 200 gram
cytryna 1 sztuka
cynamon 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli z ricottą i gruszką

Ciasto:
Z mąki, jaj i szczypty soli zagniatamy ciasto na pierogi (ja dodałam jeszcze szczyptę szafranu i cynamonu ) Rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki i za pomocą foremki robimy kółka.
Gruszka: gruszkę kroimy w kostkę,skrapiamy sokiem z cytryny, wrzucamy do małego garnka,dodajemy cukier, cynamon i podlewamy wodą, gotujemy aż zmięknie. Studzimy, odcedzamy, ale pozostałego soku nie wylewamy.

Ricottę wyciskamy na ciasto dodajemy gruszki i zlepiamy pierożki.

Po ugotowaniu pierożków polewamy je pozostałym po gotowaniu gruszek sokiem lub odrobiną śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak