Ravioli szpinakowo-serowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • żółtko jajek

    5
  • woda mineralna

    50-100 ml
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    szczypta

Nadzienie

  • szpinak mrożony

    200 g
  • ser ricotta

    150 g
  • parmezan starty

    2-3 łyżki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Czosnek suszony Prymat

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    odrobina

Dodatki

  • parmezan starty

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ravioli szpinakowo-serowe foto
Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy wgłębienie, dodajemy żółtka, wodę, sól, oliwę. Na każde 50 g maki powinno się dać 1 żółtko. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy wody. Ma wyjsć ładne, elastyczne ciasto. Formujemy kule. Owijamy w folie spozywcza i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 2 - Ravioli szpinakowo-serowe foto
Po wyjęciu z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką.
Krok 3 - Ravioli szpinakowo-serowe foto
Z ciasta wykrawamy prostokąty.
Krok 4 - Ravioli szpinakowo-serowe foto
Szpinak mrozony rozpusczamy na małym ogniu z łyzką wody. Doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszamy z rozgniecionym serem ricotta.
Krok 5 - Ravioli szpinakowo-serowe foto
Na każdy prostokąt nakładamy niezbyt duzą ilosć farszu.
Krok 6 - Ravioli szpinakowo-serowe foto
Zlepiamy je krótszymi bokami tak, by farsz nie wyleciał. Dokładnie dociskamy boki. Nakłuwamy widelcem płaską stroną, by powstały ozdobne wgłębienia-paseczki.
Krok 7 - Ravioli szpinakowo-serowe foto
Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, z dodatkiem oliwy. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Diana Rusiłowicz 03.05.2017 00:54
Smaczna propozycja!
marzut 31.03.2017 09:53
Super przepis
Bernadeta1 30.03.2017 18:55
smaczny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat