odc. 19 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 19: Bitki cielęce z koprem włoskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina

    500 g
  • koper włoski

    2 szt.
  • oliwa

    100 ml
  • sok z cytryny

    1/2 szt.
  • masło

    2 łyżki
  • woda

    1/2 szklanki
  • musztarda delikatesowa

  • kolendra cała

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 19: Bitki cielęce z koprem włoskim foto
Polędwicę oczyszczamy ze ścięgien i kroimy na równe kawałki. Każdy kawałek owijamy w folię spożywczą i rozbijamy na grubość ok. 0,5 centymetra. Rozbite kawałki przykrywamy folią.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 19: Bitki cielęce z koprem włoskim foto
Koper włoski kroimy w cienkie piórka i smażmy na patelni z oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku solą, kolendrą i pieprzem kolorowym. Gdy koper zmięknie dolewamy odrobinę wody. Odparowujemy i zdejmujemy z ognia.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 19: Bitki cielęce z koprem włoskim foto
Bitki posypujemy solą i pieprzem i smażymy na patelni z olejem po ok. 2 minuty z każdej strony.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 19: Bitki cielęce z koprem włoskim foto
Do pozostałego tłuszczu dolewamy trochę wody i dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny. Na koniec wrzucamy masło i mieszamy aż się rozpuści.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 19: Bitki cielęce z koprem włoskim foto
Następnie do sosu wkładamy bitki i całość chwilkę podgrzewamy.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 19: Bitki cielęce z koprem włoskim foto
Bitki podajemy z musztardą i koprem włoskim.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
silwia122 05.07.2014 15:18
To smayc na oleju cy na oliwie???!!! Robilam ju 3 razy i nikomu z domownikow nie smakuje!! Mieso dobrej jakosci - po smaeniu ( 3 min po kazdej stronie), potem jeszcze " dochodzi" pare min w "sosie" nadal jest twarde - przewaza smak cytryny ( a wycislam sok z 1/4 a nie jak w przepisie z 1/2 ) Szczerze odradzam ten przepis!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat