Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mieskiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
cebula 1,5 sztuki
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 2-3 łyżki
mięso drobiowe gotowane zmielo 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mieskiem

Połowę ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie ,ostudzamy przeciskamy przez praskę lub maszynkę od mięsa ,warto je ugotować dzień wcześniej. Resztę ziemniaków obrać zetrzeć na tarce i odcisnąć od soku ja robię to w specjalnie uszytym woreczku z pieluchy tetrowej .

Soku z ziemniaków nie wylewać,gdy płyn się ustoi odlać wodę a skrobię zdrapać łyżką i dołożyć do masy ziemniaczanej,(gotowane i surowe ziemniaki razem)dodajemy jaja mieszamy na stolnicy jeśli ciasto jest zbyt rzadkie ,dosypujemy mąkę pszenną .

Formujemy kulki z ciasta wkładamy w środek odrobinę mięsa mielonego i zalepiamy kule. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę .Po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut aby ciasto w środku nie było surowe. Łyżką cedzakową wyjmujemy na talerze i polewamy stopionym tłuszczem z cebulką . Czasem pyzy sinieją zależy to od odmiany ziemniaków ,jest to naturalna cecha pyzów. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 03.04.2013 09:35
takie jak lubię
Marlenka.S 02.04.2013 20:31
bardzo lubię takie pyzy
meg1984 02.04.2013 19:51
rzadko jadam z mięsem :(
Konczi 02.04.2013 18:41
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak