Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyzy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 500 gram
jaja 1 sztuka
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pyzy

Kroki postępowania

1
ziemniaki gotujemy. i musimy je ostudzić a następnie zrobić z nich puree. ciasto podzielić na 4 równe części. wyjmujemy jedną część i na jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Krok 1 - pyzy foto
2
dodajemy tą jedną część sól i zagniatamy. ciasto nie powinno się kleić do dłoni. formujemy z niego kulki z dziurka w środku.
Krok 2 - pyzy foto
3
gotujemy je w posolonym wrzątku ok 15 minut aż wypłyną, hm ja podaje np z gulaszem .
Krok 3 - pyzy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iza10 27.09.2012 19:13
z sosem pieczarkowym są rewelacyjne
Mariposas 25.09.2012 19:50
ach zjadłoby się
1j1o1l1a1 25.09.2012 19:11
dawno nie jadłam prawdziwych pyzów zobaczylam te i od razu weszlam, ale te...bez tartych ziemniakow, to raczej takie kopytkowe pyzy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak