Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste, ze słonecznikiem, czyli domowe bułeczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 450 600 g
mleko 1 szklanka
miód 2 łyżki
jaja 2 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3/4 łyżeczki
drożdże świeże 35 g
masło 110 g
słonecznik łuskany 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste, ze słonecznikiem, czyli domowe bułeczki

Kroki postępowania

1
Drożdże połączyć z miodem.
Krok 1 - Puszyste, ze słonecznikiem, czyli domowe bułeczki foto
2
Dodać kilka łyżek ciepłego mleka i mąki, wymieszać i pozostawić na kilka minut.
Krok 2 - Puszyste, ze słonecznikiem, czyli domowe bułeczki foto
3
Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wymieszać.
Krok 3 - Puszyste, ze słonecznikiem, czyli domowe bułeczki foto
4
Na końcu dodać ziarna słonecznika i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Krok 4 - Puszyste, ze słonecznikiem, czyli domowe bułeczki foto
5
Potem podzielić na równe części (u mnie 14 szt). Uformować bułeczki i przenieść na blachę do pieczenia.
Krok 5 - Puszyste, ze słonecznikiem, czyli domowe bułeczki foto
6
Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch bułeczek roztrzepanym jajem z dodatkiem mleka. Piec w temp. 185 stopni przez ok. 20-25 min.
SMACZNEGO!
Krok 6 - Puszyste, ze słonecznikiem, czyli domowe bułeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak