Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree pietruszkowo-bananowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pietruszka 2 sztuki
banan 1/2 sztuki
sól 1 szczypta
masło 1/2 łyżeczki
tymianek 1 (listki)

Przepis i sposób przygotowania na: Puree pietruszkowo-bananowe

Kroki postępowania

1
Obrać, umyć i pokroić pietruszkę.
Zalać niewielką ilością wody , Wsypać szczyptę soli i ugotować do miękkości.
Krok 1 - Puree pietruszkowo-bananowe foto
2
Odcedzić . Zrobić puree z pietruszki i banana.
Krok 2 - Puree pietruszkowo-bananowe foto
3
Dodać masło .Doprawić szczyptą soli.
Wymieszać z usiekaną zieleniną.
* Chyba bardziej pasowała by tu natka pietruszki ale miałam pod ręką tylko tymianek. Moim zdaniem można spróbować doprawienia grubo mielonym pieprzem lub utartą gałką muszkatołową.
Podałam do białej kiełbasy obgotowanej - obsmażanej.
Krok 3 - Puree pietruszkowo-bananowe foto
4
Może się wydawać , że to ekscentryczne zestawienie smaków , ale zapewniam , że jest warte wypróbowania. Polecam do piersi z kurczaka gotowanej na parze ( lub w bulionie). Można też skomponować zestaw jarski - takie puree i gotowane warzywa o mało intensywnym smaku. Podaję ilość składników na 1 małą porcję.
Krok 4 - Puree pietruszkowo-bananowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 01.12.2013 16:10
Podałam do pieczonej białej kiełbasy ale do grilowanej też by pasowało
gosia561 01.12.2013 13:45
do czego ono pasuje?
idealme 30.11.2013 21:53
ciekawe i smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak