Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puree grzybowo ziemniaczane

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
sól do smaku
mleko 200 ml
masło 3 dag
śmietana 30% 200 g
grzyby suszone 4 dag
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
natka pietruszki 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: Puree grzybowo ziemniaczane

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż będą miękkie. W tym czasie w osobnym garnku rozpuszczamy masło w mleku i zagotowujemy. Do zagotowanego mleka dodajemy śmietanę oraz wcześniej zmiksowane na proszek suszone grzyby. Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je i wlewamy do nich przygotowane mleko z grzybowym proszkiem. Całość dusimy przy pomocy tłuczka do ziemniaków na puree. Na końcu przyprawiamy jeszcze do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem, oraz mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paolcia 27.06.2014 20:12
super musi być bardzo smaczne :)
Mira85 27.06.2014 20:10
bardzo dobre
Christopher 27.06.2014 18:19
Ciekawy sposób z tym proszkiem grzybowym.
cukiereczek 27.06.2014 18:10
brzmi ciekawie i smacznie
halinah 27.06.2014 17:52
mogłabym spróbować :)
jasiek 27.06.2014 16:50
ciekawy smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak