Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety w sosie śmietanowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone 50 dag
cebula 1 sztuka
jajko 1 szt
bułka czerstwa 1 szt
ząbek czosnku 2 sztuki
sól
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat

Sos śmietanowy

woda 2,5 szklanki
kostka rosołowa 1 sztuka
śmietana 18 proc 2 łyżki
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie śmietanowym



Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju a bułkę moczymy w wodzie. Do mięsa dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem. Dokładnie mieszamy.Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy w samej bułce tartej i podsmażamy na patelni.Do szerokiego rondelka wlewamy wodę dodajemy kostkę rosołową i układamy ciasno kotlety. Dusimy na wolnym ogniu około 15-20 minut. Do sosu dodajemy śmietanę i mieszamy. Mąkę mieszamy z 5 łyżkami wody i dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Dusimy jeszcze około 5 minut aż sos zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 20.08.2015 07:19
wyglądają przepysznie
Aleksandra/Olcia 09.11.2014 10:47
fajne mięsko
Ewelina1991 09.11.2014 10:19
smaczne pulpeciki
Bernadeta1 09.11.2014 09:28
obiadek z takim mięskiem pyszny
ice cubes 09.11.2014 09:11
dobre danie :)
marcia7 08.11.2014 23:39
niezły ten sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak