Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety w sosie śmietanowym
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju a bułkę moczymy w wodzie. Do mięsa dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem. Dokładnie mieszamy.Z powstałej masy formujemy kotlety, obtaczamy w samej bułce tartej i podsmażamy na patelni.Do szerokiego rondelka wlewamy wodę dodajemy kostkę rosołową i układamy ciasno kotlety. Dusimy na wolnym ogniu około 15-20 minut. Do sosu dodajemy śmietanę i mieszamy. Mąkę mieszamy z 5 łyżkami wody i dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Dusimy jeszcze około 5 minut aż sos zgęstnieje.