Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z buraczkowym twarozkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 150 g
mleko 1/4 litr
jajko 3 szt
masło 100 g
sól do smaku

Lista składników

burak 1 szt
serek śmietankowy 1 op
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z buraczkowym twarozkiem

Kroki postępowania

1
W garnku gotujemy mleko z dodatkiem masla i szczypta soli.
Do gotujacego mleka dodajemy na raz make wymieszana z sola i mieszamy energicznie do polaczenia skladnikow w jedna kluske.

Sciagamy za kuchenki i studzimy.
Nastepnie dodajemy po jednym jajku
Krok 1 - Ptysie  z buraczkowym twarozkiem foto
2
Wyrabiamy dokladnie mikserem i kolejne dodajemy dopiero kiedy poprzednie dobrze sie wchlonie.
Masa powinna byc jednolita.
Krok 2 - Ptysie  z buraczkowym twarozkiem foto
3
Ciasto przekladamy do szprycy i wyciskamy ksztalt ptysia, lub eklerki
Krok 3 - Ptysie  z buraczkowym twarozkiem foto
4
Pieczemy w 200 st C okoolo 15- 20 minut
Krok 4 - Ptysie  z buraczkowym twarozkiem foto
5
Burak nalezy ugotowac, lub upiec w piekarniku.
Obrany scieramy na miazge i przekladamy na sito zeby odsaczyc caly sok.
Kiedy masa juz jest sucha dodajemy do niej serek kanapkowy.
Najlepiej o zbitej konsystencji.
Dobry jest z marki na A. :)
Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Nadziewamy prysie.


Smacznego!!
Krok 5 - Ptysie  z buraczkowym twarozkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 01.03.2015 16:52
Takich ptysi jeszcze nie jadłam :) Bardzo apetycznie się prezentują :)
Wacław 01.03.2015 10:34
ciekawy przepis
msmariusz 28.02.2015 22:29
fajny pomysł i ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak