Pierożki empanadillas z tuńczykiem wg Piotra Ogińskiego

Pierożki empanadillas z tuńczykiem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Empanadillas con pisto y atun to hiszpańskie pierożki, które zdecydowanie różnią się od tych, które znamy z polskiej kuchni. Różnica tkwi zarówno w sposobie przygotowywania jak i nadzienia. Pierożki empanadillas są smażone na głębokim tłuszczu lub pieczone. Wypróbujcie przepisu Piotra Ogińskiego na hiszpański przysmak nadziewany warzywami i tuńczykiem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • woda

    200 ml
  • masło

    1 kostka
  • mąka pszenna

    500 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka

Farsz:

  • olej

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • bakłażan

    1 sztuka
  • duże cebule

    3 sztuki
  • pomidory malinowe

    2 sztuki
  • Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat

    2 łyżeczki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • pietruszka zielona

  • tuńczyk kawałki w oleju

    2 puszki

Dodatki:

  • salsa

  • kwaśna śmietana

  • mleko

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierożki empanadillas z tuńczykiem wg Piotra Ogińskiego

Empanadillas con pisto y atun - to hiszpańska nazwa tej pysznej potrawy. Empanadillas - pierożki z warzywami i tuńczykiem to świetne danie na imprezę, obiad lub lunch. Zrób je, a zobaczysz, że empanadillas świetnia pasują na różne okazje.

Ciasto:

Do rondelka wlej wodę, dodaj masło i podgrzewaj do momentu aż masło się rozpuści.

Następnie dodaj do miski mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, jajko i wlej roztopione masło. Całość dopraw solą morską.

Tak przygotowane ciasto zagniataj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji przez około 10- 12 minut. Kiedy ciasto jest gotowe odstaw je do lodówki aby stężało.

Farsz:

Na rozgrzaną patelnie wlej olej i podsmaż: czosnek, bakłażana i cebulę pokrojone w kostkę. Kiedy składniki lekko się podsmażą dodaj pomidory (również pokrojone w kostkę), tuńczyka z puszki oraz dopraw: kminem rzymskim, wędzona papryką, solą morską i kolorowym pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszaj i kiedy lekko przestygnie dodaj posiekaną świeżą pietruszkę, następnie odstaw farsz do przestygnięcia.

W międzyczasie rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 mm (jeśli trzeba podsyp mąką). Za pomocą małej metalowej miseczki wykrój kółka i na środku każdego dodaj łyżkę farszu i zawiń rogi tak aby powstała ładna falbanka.

Kiedy wszystkie empanadillas są już gotowe. Posmaruj je delikatnie mlekiem i piecz na papierze do pieczenia przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Podawaj z ulubiona salsą i kwaśną śmietaną.

Smacznego!

W tym przepisie empanadillas nadziane są warzywami: bakłażanem, cebulą, pomidorami oraz tuńczykiem. Ale zrób takie nadzienie jakie lubisz - to może być mięso mielone, fasola, warzywa lub ser.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat