Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
woda
200 ml -
masło
1 kostka -
mąka pszenna
500 g -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
jajko
1 sztuka
Farsz:
-
olej
1 łyżka -
ząbki czosnku
3 sztuki -
bakłażan
1 sztuka -
duże cebule
3 sztuki -
pomidory malinowe
2 sztuki -
Przyprawa do dań kuchni meksykańskiej Prymat
2 łyżeczki -
Kmin rzymski mielony Prymat
2 łyżeczki -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżka -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku -
pietruszka zielona
-
tuńczyk kawałki w oleju
2 puszki
Dodatki:
-
salsa
-
kwaśna śmietana
-
mleko
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Pierożki empanadillas z tuńczykiem wg Piotra Ogińskiego
Empanadillas con pisto y atun - to hiszpańska nazwa tej pysznej potrawy. Empanadillas - pierożki z warzywami i tuńczykiem to świetne danie na imprezę, obiad lub lunch. Zrób je, a zobaczysz, że empanadillas świetnia pasują na różne okazje.
Ciasto:
Do rondelka wlej wodę, dodaj masło i podgrzewaj do momentu aż masło się rozpuści.
Następnie dodaj do miski mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, jajko i wlej roztopione masło. Całość dopraw solą morską.
Tak przygotowane ciasto zagniataj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji przez około 10- 12 minut. Kiedy ciasto jest gotowe odstaw je do lodówki aby stężało.
Farsz:
Na rozgrzaną patelnie wlej olej i podsmaż: czosnek, bakłażana i cebulę pokrojone w kostkę. Kiedy składniki lekko się podsmażą dodaj pomidory (również pokrojone w kostkę), tuńczyka z puszki oraz dopraw: kminem rzymskim, wędzona papryką, solą morską i kolorowym pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszaj i kiedy lekko przestygnie dodaj posiekaną świeżą pietruszkę, następnie odstaw farsz do przestygnięcia.
W międzyczasie rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 mm (jeśli trzeba podsyp mąką). Za pomocą małej metalowej miseczki wykrój kółka i na środku każdego dodaj łyżkę farszu i zawiń rogi tak aby powstała ładna falbanka.
Kiedy wszystkie empanadillas są już gotowe. Posmaruj je delikatnie mlekiem i piecz na papierze do pieczenia przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Podawaj z ulubiona salsą i kwaśną śmietaną.
Smacznego!
W tym przepisie empanadillas nadziane są warzywami: bakłażanem, cebulą, pomidorami oraz tuńczykiem. Ale zrób takie nadzienie jakie lubisz - to może być mięso mielone, fasola, warzywa lub ser.
Komentarze (0)