Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki empanadillas z tuńczykiem wg Piotra Ogińskiego
Empanadillas con pisto y atun - to hiszpańska nazwa tej pysznej potrawy. Empanadillas - pierożki z warzywami i tuńczykiem to świetne danie na imprezę, obiad lub lunch. Zrób je, a zobaczysz, że empanadillas świetnia pasują na różne okazje.
Ciasto:
Do rondelka wlej wodę, dodaj masło i podgrzewaj do momentu aż masło się rozpuści.
Następnie dodaj do miski mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, jajko i wlej roztopione masło. Całość dopraw solą morską.
Tak przygotowane ciasto zagniataj do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji przez około 10- 12 minut. Kiedy ciasto jest gotowe odstaw je do lodówki aby stężało.
Farsz:
Na rozgrzaną patelnie wlej olej i podsmaż: czosnek, bakłażana i cebulę pokrojone w kostkę. Kiedy składniki lekko się podsmażą dodaj pomidory (również pokrojone w kostkę), tuńczyka z puszki oraz dopraw: kminem rzymskim, wędzona papryką, solą morską i kolorowym pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszaj i kiedy lekko przestygnie dodaj posiekaną świeżą pietruszkę, następnie odstaw farsz do przestygnięcia.
W międzyczasie rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 mm (jeśli trzeba podsyp mąką). Za pomocą małej metalowej miseczki wykrój kółka i na środku każdego dodaj łyżkę farszu i zawiń rogi tak aby powstała ładna falbanka.
Kiedy wszystkie empanadillas są już gotowe. Posmaruj je delikatnie mlekiem i piecz na papierze do pieczenia przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Podawaj z ulubiona salsą i kwaśną śmietaną.
Smacznego!