Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chlebek ze słonecznikiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na keksówkę o dł 36 cm

mąka pszenna 500 g
woda ciepła 1 i 1/2 szklanki
mleko ciepłe 1/2 szklanki
drożdże świeże 40 g
olej 3 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
słonecznik łuskany 50 g
sezam 2 łyżki

Ponad to

masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Porada

Ciasto ma być dość rzadkie, nie należy dodawać więcej mąki, dlatego właśnie wyrabiam ciasto mikserem

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chlebek ze słonecznikiem

Jeżeli mamy świeże drożdże z mleka, cukru, 2 łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn. Jeżeli mamy suche drożdże, to mieszamy razem mąkę, drożdże słonecznik (trochę odkładamy na posypanie), sól i cukier, dodajemy do tego ciepłe mleko i ciepłą wodę oraz olej i wyrabiamy. Ja za pomocą. miksera wyrabiałam ok. 10 min. Chleb ten nie wymaga długotrwałego wyrabiania ani wyrastania, dlatego przekładamy je do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Posypujemy chleb słonecznikiem i sezamem, a następnie odstawiamy tylko na 10 min w ciepłe miejsce. Pieczemy w 180 st. przez 1 godz i 20 min. 10 min przed końcem pieczenia smarujemy wierzch chleba zimną wodą, aby skórka była błyszcząca. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 15.09.2016 21:25
Smaczny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak