Pstrągi zapiekane z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg patroszony

    2 sztuki
  • ziemniaki

    1/2 kg
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • papryka żółta

    1/2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • pomidor

    1 sztuka
  • masło

    10 dag
  • koperek

  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

  • sól i pieprz

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • rozmaryn świeży

    2-3 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pstrągi zapiekane z warzywami foto
Pstrągi myję dokładnie i usuwam łuskę (jeśli jest). W małym naczyniu mieszam widelcem masło i siekany koperek.
Krok 2 - Pstrągi zapiekane z warzywami foto
Ryby przyprawiam solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, środek ryb wypełniam rozrobionym masłem z koperkiem i odstawiam na 30 min.
Krok 3 - Pstrągi zapiekane z warzywami foto
Ziemniaki kroję na nieduże kawałki, dodaję marchewkę pokrojoną w grubsze plastry i wrzucam wszystko do garnka ze wrzącą, osoloną wodą - gotuję tylko chwilkę (3-4min.), aby warzywa były jeszcze lekko twarde - odlewam i odcedzam.
Krok 4 - Pstrągi zapiekane z warzywami foto
Obie papryki kroję w słupki, a cebulę - w drobną kosteczkę.
Krok 5 - Pstrągi zapiekane z warzywami foto
Formę do pieczenia smaruję olejem, wykładam ziemniaki z marchewką, które posypuję przyprawą do ziemniaków. Następnie przekładam papryki oraz cebulę i wszystko razem mieszam.
Krok 6 - Pstrągi zapiekane z warzywami foto
Na warzywach układam pstrągi (na wierzch - odrobina masła), dodaję pokrojonego w drobną kostkę pomidora (bez skórki) oraz kilka gałązek rozmarynu. Posypuję wszystko ziołami prowansalskimi i wstawiam do piekarnika na ok. 35-40min. (180st.C). Ryba, masełko i warzywa puszczą sok - można wtedy delikatnie polać pstrąga, dzięki temu będzie wilgotny i aromatyczny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 14.11.2015 22:07
wspaniale wyglądają
Janina 13.11.2015 20:59
Pyszne rybki;)
fotoviderek 13.11.2015 18:35
Moje ulubione rybki :)
mileneczka5 13.11.2015 16:45
uwielbiam takie rybne dania!!!!!!!!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat