Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pstrąg patroszony
4 szt. -
oliwa
4 łyżki -
czosnek
4 szt. -
cytryna
1 szt. -
kapary całe Smak
-
tymianek
-
szałwia
-
natka pietruszki
-
koperek
-
kolendra
-
Liść lubczyku suszony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Pieczony w całości pstrąg z kaparami, cytryną i świeżymi ziołami
Pstrąga ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, wstawić do piekarnia i piec około 20-25 minut w temperaturze 180C. Upieczonego pstrąga podawać bezpośrednio po przygotowaniu z gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych ogórków i koperku.
Pstrąga można również piec zawiniętą w folię aluminiową lub papier do pieczenia.
Komentarze (3)