Wielkanoc: Pieczony w całości pstrąg z kaparami, cytryną i świeżymi ziołami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg patroszony

    4 szt.
  • oliwa

    4 łyżki
  • czosnek

    4 szt.
  • cytryna

    1 szt.
  • kapary całe Smak

  • tymianek

  • szałwia

  • natka pietruszki

  • koperek

  • kolendra

  • liść lubczyku

  • sól morska

  • pieprz czarny grubo mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pstrągi umyć, osuszyć, skropić oliwą, a następnie dokładnie natrzeć czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Do środka ryby włożyć plastry cytryny i kaparów, odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Pstrąga ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, wstawić do piekarnia i piec około 20-25 minut w temperaturze 180C. Upieczonego pstrąga podawać bezpośrednio po przygotowaniu z gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych ogórków i koperku.
Pstrąga można również piec zawiniętą w folię aluminiową lub papier do pieczenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 17.04.2014 16:11
pięknie podana
sylwia_sl 10.04.2014 23:03
Pstrąg w takiej wersji na pewno musi smakować wybornie
Wiktoria29 10.04.2014 19:42
wygląda bardzo zachęcająco, uwielbiam pstrągi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat