Przepis dnia, odc. 44. Pieczony sandacz z sosem kurkowym z rodzynkami i kaparami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • sandacz

    2 kg (jedna szt.)

Marynata

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • pieprz cytrynowy

    3 łyżki

Sos kurkowy

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • krem chrzanowy Smak

    (do smaku)
  • czosnek

    2 ząbki (plastry)
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • kurki

    300 g
  • rodzynki

    1 łyżka
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • sól ziołowa

    (do smaku)
  • pieprz biały Prymat

    (do smaku)
  • tymianek

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 44. Pieczony sandacz z sosem kurkowym z rodzynkami i kaparami foto
Filety z sandacza natrzeć marynatą.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 44. Pieczony sandacz z sosem kurkowym z rodzynkami i kaparami foto
Następnie obsmażyć na patelni.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 44. Pieczony sandacz z sosem kurkowym z rodzynkami i kaparami foto
Po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego, lub na blachę i piec 10-15 minut w temperaturze 180°C.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 44. Pieczony sandacz z sosem kurkowym z rodzynkami i kaparami foto
W rondelku na oleju z masłem podsmażać cebulę, czosnek i kurki przez ok. 10 minut. Następnie wlać wino i śmietanę, całość gotować do momentu zgęstnienia sosu.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 44. Pieczony sandacz z sosem kurkowym z rodzynkami i kaparami foto
Do tak przygotowanego sosu dodać rodzynki, kapary i szczypiorek, doprawić do smaku.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 44. Pieczony sandacz z sosem kurkowym z rodzynkami i kaparami foto
Pieczonego sandacza podawać z sosem kurkowym i kremem chrzanowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sfinxilawa 18.07.2016 20:48
Bardzo smaczne danie, super!!! Moja Pani nie lubi ryb, ale tego sandacza z dokładka zjadła. Polecam!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat