Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg pieczony w folii
Mniam! Pstrąg pieczony w folii to połączenie delikatnego w smaku mięsa ryby, ale też aromatycznych ziół oraz orzeźwiającej cytryny. Pstrąg pieczony w folii najlepiej smakuje w towarzystwie frytek lub pieczonych ziemniaczków.
Pstrąga myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym i kładziemy na folii (musi być jej tyle żeby można było w niej zamknąć rybę).
2. Cytrynę kroimy w plasterki tak, żeby został nam kawałek do skropienia ryby. Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki, zioła rozdrabniamy.
3. Następnie nacinamy pstrąga i oprószamy solą (u mnie morską) i pieprzem (używam cayenne) oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
4. Na wierzchu i w środek ryby kładziemy plasterki cytryny, czosnek, zioła i pomidorki koktajlowe poprzecinane na pół.
Folię szczelnie zamykamy i odstawiamy rybkę na co najmniej godzinę do lodówki (najlepiej na całą noc, ale nie jest to konieczne).
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy zawiniętego w folię pstrąga i pieczemy około 20 minut.
Po tym czasie otwieramy folię i pieczemy jeszcze około 5 minut.