Przepis dnia V: Dziczyzna pieczona w sosie z owoców leśnych, odc. 12

Przepis dnia V: Dziczyzna pieczona w sosie z owoców leśnych, odc. 12

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • łopatka z dzika

    1/2 kg (może być karkówka)
  • mrożone maliny

    100 g
  • mrożone borówki

    100 g
  • wino czerwone

    100 g
  • olej słonecznikowy

  • chrzan żurawinowy

    2-3 łyżeczki
  • Przyprawa do dziczyzny

  • owoc jałowca

    10 ziarenek
  • rozmaryn

Dodatkowo

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • cukier

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Dziczyzna pieczona w sosie z owoców leśnych, odc. 12 foto
Przygotowujemy składniki. Następnie mięso oczyszczamy z błon i żyłek.
Krok 2 - Przepis dnia V: Dziczyzna pieczona w sosie z owoców leśnych, odc. 12 foto
Przygotowujemy marynatę: owoc jałowca rozkruszamy nożem wrzucamy do miseczki, dodajemy przyprawę do dziczyzny, rozmaryn rozgnieciony w dłoni oraz olej.
Krok 3 - Przepis dnia V: Dziczyzna pieczona w sosie z owoców leśnych, odc. 12 foto
Całość mieszamy, dolewamy odrobinę wina. Marynujemy dzika i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 4 - Przepis dnia V: Dziczyzna pieczona w sosie z owoców leśnych, odc. 12 foto
Rozgrzewamy patelnię, wkładamy na nią mięso obsmażamy z każdej strony (łącznie około 5 minut). Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Krok 5 - Przepis dnia V: Dziczyzna pieczona w sosie z owoców leśnych, odc. 12 foto
Przygotowujemy sos: na patelnię na której smażyliśmy mięso wrzucamy maliny i borówki, dolewamy resztę wina. Przyprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem kolorowym. Gotujemy sos przez 20 minut.
Krok 6 - Przepis dnia V: Dziczyzna pieczona w sosie z owoców leśnych, odc. 12 foto
Wyjmujemy mięso z piekarnika, zalewamy sosem i wstawiamy jeszcze na 20 minut, zwiększając temperaturę do 220 stopni. Po wyjęciu zaostrzamy sos 2-3 łyżkami chrzanu żurawinowego, dodajemy szczyptę cukru.
Krok 7 - Przepis dnia V: Dziczyzna pieczona w sosie z owoców leśnych, odc. 12 foto
Podajemy - smacznego!
Doradca Smaku
Zamiast łopatki może być dowolna część mięsa z dzika. Jeśli nie dysponujemy dziczyzną można podać w ten sposób również karkówkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

2milutka

16.09.2015 19:15
wow ale wykwintne danie!

danusia19671

16.09.2015 19:10
pysznie wygląda

ben-ka

16.09.2015 19:09
Jakie to sanie musi być smaczne !

Justi2401

16.09.2015 17:03
Przepyszne i wykwintne :)

aginaa

16.09.2015 14:45
bardzo smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat