Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z dziczyzną
Ten przepis na pierogi jest pod każdym względem inny - tradycyjne ciasto pierogowe zostało tutaj wzbogacone dodatkiem szpinaku, a wewnątrz zamknięte zostało nie popularne mięso wołowe - a mięso z dziczyzny.
Pierogi prezentują się pięknie - mają piękny zielony kolor, a ich środek zachwyca oryginalnym smakiem.
Mięso umyć, warzywa obrać, zalać bulionem, dodać czosnek, opłukane grzyby i przyprawy, gotować na małym ogniu około godziny.
Cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle.
Zimne mięso, skręcić przez maszynkę, dodać cebulę razem z tłuszczem, doprawić octem winnym, solą i pieprzem, wymieszać.
Szpinak umyć, pozbawić twardych części.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak, podsmażać żeby odparowała woda, zmiksować.
Do szpinaku dolać gorącą wodę, rozmieszać.
Przesianą mąkę, wsypać do miski, zrobić dołek na środku. Wlać wodę ze szpinakiem, dodać szczyptę soli, zagnieść ciasto.( gdyby ciasto było za rzadkie dodać mąki )
Zawinąć ciasto w folię spożywczą, odłożyć na 15 minut.
Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 milimetry, wycinać kółka foremką do pierogów, na każde nałożyć po łyżeczce farszu, sklejać .
Gotować w lekko osolonej wodzie, 5 minut od wypłynięcia. Podawać polane tłuszczem.
SMACZNEGO!!!!