Pierogi z dziczyzną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    2 1/2 szklanki
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • szpinak świeży

    30 dkg
  • masło

    2 łyżki
  • sól do smaku

NADZIENIE

  • dziczyzna

    60 dkg
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuki
  • grzyby suszone

    5 sztuk
  • czosnek

    2 ząbki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • tymianek

    2 łyżeczki
  • bulion wołowy

    1 litr
  • ocet winny

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, warzywa obrać, zalać bulionem, dodać czosnek, opłukane grzyby i przyprawy, gotować na małym ogniu około godziny.
Cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle.
Zimne mięso, skręcić przez maszynkę, dodać cebulę razem z tłuszczem, doprawić octem winnym, solą i pieprzem, wymieszać.
Szpinak umyć, pozbawić twardych części.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak, podsmażać żeby odparowała woda, zmiksować.
Do szpinaku dolać gorącą wodę, rozmieszać.
Przesianą mąkę, wsypać do miski, zrobić dołek na środku. Wlać wodę ze szpinakiem, dodać szczyptę soli, zagnieść ciasto.( gdyby ciasto było za rzadkie dodać mąki )
Zawinąć ciasto w folię spożywczą, odłożyć na 15 minut.
Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 milimetry, wycinać kółka foremką do pierogów, na każde nałożyć po łyżeczce farszu, sklejać .
Gotować w lekko osolonej wodzie, 5 minut od wypłynięcia. Podawać polane tłuszczem.
SMACZNEGO!!!!
adelajda
Farsz zrobiłam z różnych rodzajów dziczyzny.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jozefinach 26.05.2015 20:09
Zjadłabym z wielką ochotą.
Klausia 17.05.2015 20:46
wyglądają ciekawie :)
romanrafal 10.05.2015 15:06
super pierożki
Alex_M 08.05.2015 20:25
fajne pierogi
Bernadeta1 08.05.2015 19:44
Jak pysznie tu, ślinka leci na widok tak pysznych pierogów
tomek18 08.05.2015 18:59
rewelacyjne pierożki:) wyglądają przepysznie
Czarnula666 08.05.2015 18:04
ale pyszności :)
norweska20 08.05.2015 16:35
chętna jestem na porcyjkę
Janina 08.05.2015 15:17
Ciekawa wersja pierogów;)
MałaMi89 08.05.2015 15:02
Hmm podobają mi się i za farsz (bardzo lubię dziczyznę) i za ciasto - super kolor!:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat