Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z dziczyzną

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne pierogi wypróbuj te! Ciasto pierogowe z dodatkiem szpinaku a wewnątrz farsz przygotowany na bazie mięsa z dziczyzny. Pycha!

Składniki:

Ciasto na pierogi:

mąka pszenna 2,5 szklanki
woda ciepła 1 szklanka
szpinak świeży 30 dag
masło 2 łyżki
sól do smaku

Nadzienie do pierogów:

dziczyzna 60 dag
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 0,20 sztuki
grzyby suszone 5 sztuk
czosnek 2 ząbki
Rozmaryn suszony Prymat 2 łyżeczki
tymianek 2 łyżeczki
bulion wołowy 1 litr
ocet winny 1 łyżka
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Farsz zrobiłam z różnych rodzajów dziczyzny.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z dziczyzną

Ten przepis na pierogi jest pod każdym względem inny - tradycyjne ciasto pierogowe zostało tutaj wzbogacone dodatkiem szpinaku, a wewnątrz zamknięte zostało nie popularne mięso wołowe - a mięso z dziczyzny.

Pierogi prezentują się pięknie - mają piękny zielony kolor, a ich środek zachwyca oryginalnym smakiem. 

Mięso umyć, warzywa obrać, zalać bulionem, dodać czosnek, opłukane grzyby i przyprawy, gotować na małym ogniu około godziny.

Cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle.

Zimne mięso, skręcić przez maszynkę, dodać cebulę razem z tłuszczem, doprawić octem winnym, solą i pieprzem, wymieszać.

Szpinak umyć, pozbawić twardych części.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak, podsmażać żeby odparowała woda, zmiksować.
Do szpinaku dolać gorącą wodę, rozmieszać.

Przesianą mąkę, wsypać do miski, zrobić dołek na środku. Wlać wodę ze szpinakiem, dodać szczyptę soli, zagnieść ciasto.( gdyby ciasto było za rzadkie dodać mąki )
Zawinąć ciasto w folię spożywczą, odłożyć na 15 minut.

Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 milimetry, wycinać kółka foremką do pierogów, na każde nałożyć po łyżeczce farszu, sklejać .

Gotować w lekko osolonej wodzie, 5 minut od wypłynięcia. Podawać polane tłuszczem.

SMACZNEGO!!!!

Próbowaliście już pasztetu z dziczyzny? 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 26.05.2015 20:09
Zjadłabym z wielką ochotą.
Klausia 17.05.2015 20:46
wyglądają ciekawie :)
romanrafal
romanrafal 10.05.2015 15:06
super pierożki
Alex_M 08.05.2015 20:25
fajne pierogi
Bernadeta1 08.05.2015 19:44
Jak pysznie tu, ślinka leci na widok tak pysznych pierogów
tomek18 08.05.2015 18:59
rewelacyjne pierożki:) wyglądają przepysznie
Czarnula666 08.05.2015 18:04
ale pyszności :)
norweska20 08.05.2015 16:35
chętna jestem na porcyjkę
Janina 08.05.2015 15:17
Ciekawa wersja pierogów;)
MałaMi89 08.05.2015 15:02
Hmm podobają mi się i za farsz (bardzo lubię dziczyznę) i za ciasto - super kolor!:)
mysza75 08.05.2015 13:54
dzika jeszcze nie jadłam, fajne pierożki i nadzienie
Aleksandra/Olcia 08.05.2015 12:25
musiały być przepyszne
pestka 08.05.2015 11:57
świetna propozycja
Asik32 08.05.2015 11:40
zielonych pierogów jeszcze nie jadłam, ciekawie wyglądają:)
w mojej kuchni 08.05.2015 11:19
ale smakołyki na talerzu..
bertpvd 08.05.2015 11:14
świetnie połaczenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak