Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepiórcze kwiatuszki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 18
szynka 80 g
majonez
kawior czerwony
mąka 100 g
masło 50 g
żółtko jajek
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Przepiórcze kwiatuszki

18 jajek przepiórczych
80g szynki szwarcwaldzkiej
sos aioli lub majonez
kawior
forma silikonowa do cukierków
kruche ciasto:
100 g mąki
50 g masła
żółtko
szczypta soli

Kruche ciasto: wsyp mąkę do miski, dodaj posiekane masło, wyrabiaj aż zrobią się okruszki, dodaj sól i żółtko. Szybko zagnieć ciasto. gotowe ciasto włóż do lodówki na 30 minut.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wyklej foremki. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Ugotuj jajka przepiórcze, plastry szynki przekrój na pół.
Wystudzone tarteletki wyłóż szynką tak by powstał kwiatek, nałóż odrobinę sosu aioli, na to jajko a na wierzchu posyp kawiorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 10.02.2015 15:08
elegancki pomysł
Babciagramolka 03.03.2014 09:54
Doskonały pomysł
gosiag 02.03.2014 19:49
przekaska pieknie sie prezentuje
adelajda 02.03.2014 18:19
nigdy nie jadłam przepiórczych jajek
patryska76 02.03.2014 17:56
Wyglądają świetnie ;-)
DorotaZ 02.03.2014 17:15
Wytworna przekąska pięknie podana:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak