Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekąska po walijsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser cheddar 250 g
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
piwo jasne 200 ml
chleb tostowy 4 kromki

Przepis i sposób przygotowania na: Przekąska po walijsku

Oryginalnie używa się piwo angielskie "pale ale" lecz w Polsce jest trudne do kupienia więc polecam piwa jasne o silnym aromacie chmielu jak "perła chmielowa".
Pokroić ser na cienkie plasterki, wrzucić do rondla, zalać piwem, dodać musztardę i szczyptę pieprzu i soli. Gotować ciągle mieszając do chwili, kiedy mieszanina stanie się płynna i jednolita.
Opiec chleb, posmarować masłem. Każdą kromkę włożyć do osobnej, wysmarowanej masłem foremki, zalać roztopionym serem z piwem i na 5 minut wstawić do rozgrzanego piekarnika lub grilla. Podawać gorące
"Welsh rarebit" spożywany jest tradycyjnie w porze drugiego śniadania lub podwieczorku, popija się dobrym piwem angielskim "ale"

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak