Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone ziemniaki nadziewane wątróbką

5.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na farsz

wątróbki z kurczaka 1 kg
cebula 2 sztuki
masło 2 łyżki
bulion 1/2 szklanki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki

Dadatkowo

ziemniaki 16-18 sztuk
cebula 1 1/2 kg
sól
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki nadziewane wątróbką

Przygotowanie farszu:

2 cebule obrać i drobno posiekać (używam do tego robota kuchennego). Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Smażyć.

Wątróbkę opłukać, oczyścić i również drobno posiekać – polecam znowu użyć robota kuchennego – idealnie rozdrobni wątróbkę. Dodać do podsmażonej cebuli. Dusić ok. 5-7 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodać musztardę i wymieszać. Odstawić aby farsz przestygł.

Przygotowanie pierzynki z cebuli:

Cebulę (1 1/2 kg) obrać i pokroić w talarki. Lekko podsmażyć na maśle. Cebula ma się tylko zeszklić.

Przygotowanie ziemniaków:

Ziemniaki obrać, opłukać i przy pomocy łyżeczki wydrążyć środki tak, aby powstały łódeczki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200 stopni. Do wydrążonych ziemniaków nałożyć farsz i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Podlać bulionem i przykryć podsmażoną cebulą. Piec pod przykryciem ok. 1 godziny i 20 minut.
Przed podaniem posypać majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 03.12.2014 13:48
proste składniki a takie pyszne danie :)
AgaS10 03.12.2014 13:00
super danie obiadowe:)
bietka 03.12.2014 12:29
smaczny obiadek :)
erym 03.12.2014 12:27
swietny pomysl! brawo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak