Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przecierana pomidorowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udko kurczaka 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
seler naciowy 3 sztuki
por 1 sztuka
cebula 2 sztuki
sok pomidorowy 1 litr
pomidory 4 sztuki
śmietanka 22% 5 łyżek
sól
pieprz
makaron dowolny
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Przecierana pomidorowa

Udko zalewamy 2 litrami wody,wrzucamy obraną marchewkę,pora,seler i jedną przypaloną na gazie cebulą.Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godzinki.Można wykorzystać rosół z poprzedniego dnia,pamiętając by nie wyrzucać warzyw.
Mięso z rosołu wyciągnąć,rosół przecedzić przez gęste sito,pozostawić na nim warzywa.Drewnianą łyżką przetrzeć wszystkie warzywa.Wlać sok pomidorowy.Pomidory obrać ze skórki usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.Drugą cebule pokroić w kostkę i usmażyć na maśle,kiedy cebula się zarumieni dodajemy pokrojone pomidory i smażymy cały czas mieszając,podlewamy trochę rosołem i dusimy puki pomidory się nie rozpadną.Całość dodajemy do rosołu z sokiem,doprawiamy.Zabielamy śmietaną i zagotowujemy.Podajemy z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna87 24.11.2012 21:16
:) lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak