Prosta polędwiczka wołowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    40 dag
  • czosnek ząbki

    4 sztuka
  • tymianek

    3 gałązka
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwicę wołową wyciągamy z lodówki na godzinę przed przygotowanie. Oczyszczamy z błonek, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

10 minut przed smażeniem doprawiamy solą, pieprzem i jedną gałązką tymianku.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy jeden cały obrany ząbek czosnku i smażymy do chwili aż czosnek lekko się przyrumieni.

Obsmażamy polędwicę na rumiano ze wszystkich stron, uważając aby nie nakłuć jej w trakcie przewracania.

Podsmażoną polędwiczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy pozostałym czosnkiem przekrojonym na pół oraz posiekanym tymiankiem.

Pieczemy przez 20 minut (większe i grubsze kawałki mięsa pieczemy odpowiednio dłużej).

Po upieczeniu odstawiamy na 8-10 minut, a następnie kroimy w 1 cm plastry.

Polędwicę wołową podajemy z puree ziemniaczano- selerowym oraz mix-em sałat z pomidorkami, ogórkiem i vinegrette.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
V_kuchareczka 01.10.2014 18:59
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat