Prosciutto z czosnkiem i orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron grube wstążki

    200 g
  • szynka parmeńska

    5 plastrów
  • parmezan starty

  • śmietana 30%

    150 ml
  • masło

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    2 łyżki
  • pieprz

  • sól do smaku

  • orzechy włoskie

    10 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną szynkę i orzechy. Całość smażyć przez około 1 minutę na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron zmieszać z masłem i częścią sosu. Makaron wyłożyć do głębokich talerzy i polać resztą sosu. Całość posypać parmezanem i suszoną bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasia36 20.08.2013 22:21
Smaczny przepis na makaron
Pani Domu 19.08.2013 09:25
muszę wypróbować
cooleczka 06.07.2013 14:17
ja też bym chętnie skosztowała :)
fotoviderek 03.04.2013 07:37
Chętnie bym skosztował :)
Wafelek2601 24.02.2013 14:42
Smaczne
Anna169Hosz 12.01.2013 13:33
Coś w moim guście:)
Kas2 17.08.2012 20:36
uwielbiam taki makaron, pycha!
pacpaw 19.07.2012 20:24
proste w wykonaniu i na pewno aromatyczne
Emiliozo 04.06.2012 07:55
muszę w końcu kupić taką szynkę
kate.500 24.05.2012 16:51
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat