Frittata ze szparagami i szynką parmeńską

Frittata ze szparagami i szynką parmeńską

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi

    10 sztuk
  • cebula dymka

    1 pęczek ze szczypiorkiem
  • szynka parmeńska

    100 g
  • jajka

    4 sztuki (duże)
  • śmietana słodka

    50 ml (12% lub 18%)
  • cebula suszona

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • ser feta

    100 g
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Frittata ze szparagami i szynką parmeńską foto
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Szparagi myjemy i odłamujemy końcówki, możemy je przeciąć wzdłuż na pół.
Krok 2 - Frittata ze szparagami i szynką parmeńską foto
Na patelni rozpuszczamy masło z olejem, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy szparagi i smażymy ok. 7 minut.
Krok 3 - Frittata ze szparagami i szynką parmeńską foto
Pod koniec smażenia dodajemy do nich posiekaną dymkę (bez szczypiorku) oraz szynkę, pokrojone w paseczki. Smażymy kilka chwil i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Frittata ze szparagami i szynką parmeńską foto
Jajka mieszamy ze śmietanką w misce, dodajemy posiekany szczypiorek (1-2 łyżki szczypiorku odłożyć do dekoracji), suszoną cebulę; doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Mieszamy. Masę jajeczną wylewamy do patelni, na której są szparagi. Smażymy przez ok. 3 minuty.
Krok 5 - Frittata ze szparagami i szynką parmeńską foto
Posypujemy po wierzchu pokruszonym serem feta.
Krok 6 - Frittata ze szparagami i szynką parmeńską foto
Patelnię wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Frittatę zapiekamy przez ok. 13 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

13.07.2017 12:10
Mniam, wygląda obłędnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat