Przepis i sposób przygotowania na: Pożywna zupka na skrzydełku z gołąbka wg 5p
Z- Szczyptę kminku
M-liść laurowy oraz ziele angielskie
W-Dodać skrzydełko gołąbka, oraz odrobinkę soli
Wszystko gotować ok. 0,5 godz.
Następnie dodajemy:
D - zieloną pietruszkę oraz szczyptę bazylii
O-szczyptę kurkumy
Z - dwie starte na tarce o dużych oczkach marchewki, jedną drobno pokrojoną pietruszkę oraz drobno pokrojone wcześniej obrane ziemniaki
M - pół ząbka czosnku jeśli jest duży lub jeden mały ząbek czosnku pokrojony w plasterki
W-sól do smaku
Wszystko gotuj razem na małym ogniu ok. 1 godziny (tak aby ziemniaki były miękkie). Następnie dodaj do zupki:
D - 1/2 łyżeczkę soku z cytryny
O - szczyptę majeranku
Z-masełko
M- odrobinkę czarnego pieprzu
gotuj jeszcze wszystko ok 5-7 min.
Przed podaniem dziecku wszystkie warzywa rozdrobnij widelcem. Mam nadzieję, że będzie dziecku smakować - mój zjadł cały talerz.