Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z ryby z karczochami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z dowolnej ryby 4 sztuki
papryka czerwona 0,5 sztuki
cebula biała 0,5 sztuki
por (biała część) 0,5 sztuki
masło 3 łyżki
cytryny 0,5 sztuki
wino białe 0,5 szklanki
przecier pomidorowy 0,5 łyżeczki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
karczochy 1 konserwowe
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z ryby z karczochami

Filety umyć i pokroić na małe kwadraciki (około 2cm).
Cebulę pokroić w kostkę, pora w talarki, czerwoną paprykę w kosteczkę i podsmażyć te warzywka chwilkę na maśle na patelni. Jak warzywka zaczną nabierać kolorku dodać rybkę i przyprawić solą morską, pieprzem, maggi, sokiem z cytryny i ostrą papryką. Smażyć do momentu aż rybka będzie miała biały kolor ale będzie jeszcze surowa w środku (uwaga by się nie przypaliła!!!). Dodać karczochy (małe w całości, duże przekrojone na pół) i zalać winem, jak zacznie bulgotać dodać pół łyżeczki przecieru pomidorowego, dokładnie wymieszać i poczekać by chwilę odparowało (około 5min delikatnego bulgotania).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 19.11.2012 13:40
bardzo oryginalny przepis
Anna169Hosz 15.10.2012 10:31
Nowatorskie, takiej ryby nie jadłam.
Pietruszka 24.09.2012 21:46
ciekawe, na pewno smaczne
parysek10 19.09.2012 16:11
bardzo ładnie podane
caralajna 19.09.2012 10:04
karczochy są mało popularne w Polsce, a szkoda :)
halina17 18.09.2012 19:50
Smaczne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak