Potrawka z ryby z karczochami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dowolnej ryby

    4 sztuki
  • papryka czerwona

    0,5 sztuki
  • cebula biała

    0,5 sztuki
  • por (biała część)

    0,5 sztuki
  • masło

    3 łyżki
  • cytryny

    0,5 sztuki
  • wino białe

    0,5 szklanki
  • przecier pomidorowy

    0,5 łyżeczki
  • przyprawa do zup i potraw w płynie Kucharek

  • sól morska

  • karczochy

    1 konserwowe
  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety umyć i pokroić na małe kwadraciki (około 2cm).
Cebulę pokroić w kostkę, pora w talarki, czerwoną paprykę w kosteczkę i podsmażyć te warzywka chwilkę na maśle na patelni. Jak warzywka zaczną nabierać kolorku dodać rybkę i przyprawić solą morską, pieprzem, maggi, sokiem z cytryny i ostrą papryką. Smażyć do momentu aż rybka będzie miała biały kolor ale będzie jeszcze surowa w środku (uwaga by się nie przypaliła!!!). Dodać karczochy (małe w całości, duże przekrojone na pół) i zalać winem, jak zacznie bulgotać dodać pół łyżeczki przecieru pomidorowego, dokładnie wymieszać i poczekać by chwilę odparowało (około 5min delikatnego bulgotania).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 19.11.2012 13:40
bardzo oryginalny przepis
Anna169Hosz 15.10.2012 10:31
Nowatorskie, takiej ryby nie jadłam.
Pietruszka 24.09.2012 21:46
ciekawe, na pewno smaczne
parysek10 19.09.2012 16:11
bardzo ładnie podane
caralajna 19.09.2012 10:04
karczochy są mało popularne w Polsce, a szkoda :)
halina17 18.09.2012 19:50
Smaczne danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat