Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z amarantusa , dyni i selera

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

amaratus 2 szklanki
dynia 2 szklanki
seler naciowy 2 kawałki
masło 1 łyżka
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
koperek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z amarantusa , dyni i selera

Amarantus gotujemy w wodzie , której ma być ok 2 razy tyle co ziarenek. Do wody dodajemy odrobinę soli morskiej. Gotujemy ok 30 min na małym ogniu pod przykryciem , co jakiś czas mieszamy. Dynię kroimy w kosteczkę , można użyć mrożonej. Seler naciowy kroimy w małe plasterki. Cebulę siekamy , czosnek wyciskamy. Na dużej patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną dynię i seler. Smażymy , mieszając co jakiś czas. Kiedy dynia jest gotowa dodajemy na patelnie do warzyw ugotowany amaratus. Mieszamy wszystko razem. Doprawiamy do smaku , solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Mieszamy . Potrawę ozdabiamy nitkami chilli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 31.01.2014 12:49
Amarantus to kopalnia wszelkiego dobra.Potrawka samo zdrowie.
Romanowka 31.01.2014 11:44
mój ulubiony zdrowy i pyszny amarantus! Super pomysł na pyszne danie!
wwwiolka 31.01.2014 10:40
Nie jadłam jeszcze amarantusa. Trzeba spróbować.
Milka100 31.01.2014 10:28
ciekawy przepis i smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak