Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory zapiekane z tuńczykiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 4 szt (owalne np śliwkowe)
pasta 2 łyżki (z suszonych pomidorów)
skórka z cytryny 1 szt
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
kapary 2 łyżki
pomidory suszone Smak 2 łyżki (paski)
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory zapiekane z tuńczykiem

Pomidory przekroiłem na pół, wydrążyłem miąższ, natarłem wnętrze pastą pomidorową.
W ten sposób przygotowane pomidory ułożyłem przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 12 minut. Następnie wyjąłem je i pozostawiłem do wystygnięcia.
Sos majonezowy : majonez połączyłem z cienko startą skórką cytrynową, osączonym tuńczykiem i kaparami. Doprawiłem solą i pieprzem.

Gotową masą wypełniłem połówki pomidorów, ozdobiłem pokrojonymi suszonymi pomidorami i bazylią. Podgrzałem krótko w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 26.10.2016 19:22
Ależ to apetycznie wygląda!
Krzysztof15 26.10.2016 07:07
Świetne danie
IKrakowianka 25.10.2016 19:46
bardzo fajna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak