Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory 4 szt
szpinak 250 g
makaron ryżowy 100 g
czosnek 2 ząbki
oliwa
parmezan starty
słonecznik łuskany
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem

Pomidory umyć, ściąć wierzch każdego z pomidorów, następnie wydrążyć nasiona i oprószyć wnętrze solą i pieprzem. Czosnek obrać i posiekać drobno. Do rondelka wlać oliwę, wrzucić czosnek, zamrożony szpinak oraz 2-3 łyżki zimnej wody i dusić całość na małym ogniu, pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez ok 10 minut. Rozmrożony szpinak odkryć i odparować nadmiar wody. Całość doprawić solą, pieprzem i słonecznik. Lekko przestudzony szpinak wymieszać ze ugotowanym makaronem i wypełnić nim pomidory.
Każdy pomidor nakryć wcześniej ściętym wierzchem. Wypełnione farszem pomidory wstawić do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nastawić na 200°C i wstawić pomidory do rozgrzewającego się piekarnika i zapiekać ok.15-25 minut. Są gotowe kiedy skórka pomidorów zaczyna się wyraźnie marszczyć. Na koniec posypać tartym parmezanem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ankha 15.11.2013 13:56
ciekawy przepis, zastanawiam się jak makaron ryżowy wpłynął na smak nadzienia
IwonaDD 15.11.2013 13:51
ciekawy sposób na pomidory

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak