Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowa z nutą orientu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udko z kurczaka 1 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szt
cebula 1 szt
por 1/3 szt
listek Kafiru 1 szt
imbir świeży 0,5 cm
przyprawa smaków 1 szczypta
woda 3 szklanki
cukier brązowy 1 szczypta
papier ryżowy 8 płatów
papryczka chilli 1 szt
sos sojowy do smaku 1/2 łyzeczka
rzodkiewka 8 szt
sól do smaku 1 szczypta
olej do smażenia 1 szklanka
kapusta pekińska 1 posiekana
makaron ryżowy 1/4 (cienki)
koncentrat pomidorowy 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa z nutą orientu

Kroki postępowania

1
Mięso z kurczaka podzielić na drobne kawałki . Umieścić w garnku razem z obranymi i umytymi warzywami ( marchew, seler, pietruszka, por , cebula). Dorzucić przyprawy - Kafir, pokrojony w cienkie plasterki imbir , łyżkę sosu sojowego, papryczkę chilli. Zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia . Gotować na małym ogniu przez 1 ½ godziny .
Krok 1 - Pomidorowa z nutą orientu foto
2
Wyjąć mięso i warzywa . Wywar przecedzić . Dodać koncentrat pomidorowy . Wymieszać .Doprawić szczyptą cukru , przyprawą 5 smaków i sosem słodko -kwaśnym chilli . Zagotować.
Krok 2 - Pomidorowa z nutą orientu foto
3
Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i zostawić na 5 minut. Odcedzić .Przekroić na mniejsze kawałki tak jak do sajgonek.
Krok 3 - Pomidorowa z nutą orientu foto
4
Kawałek marchewki ( ugotowanej z zupy ) pokroić w bardzo cienkie słupki.
Umyć - osuszyć i pociąć w drobne paseczki sałaty.
Rzodkiewki utrzeć na tarce jarzynowej - posolić - pognieść i odcisnąć.
Arkusze papieru ryżowego zwilżać wodą i układać na ściereczce kuchennej. Na środek nakładać trochę makaronu ryżowego, sałaty, rzodkiewek - skropić sosem sojowym i słodko-kwaśnym sosem chili.
Krok 4 - Pomidorowa z nutą orientu foto
5
Zwinąć jak sajgonki.
Krok 5 - Pomidorowa z nutą orientu foto
6
Rozgrzać olej do wrzenia ( powinien zacząć ,, dymić" i smażyć ruloniki na rumiano
Krok 6 - Pomidorowa z nutą orientu foto
7
Wyjąć- odsączyć na ręczniku kuchennym .Poczekać aż przestygną .
Krok 7 - Pomidorowa z nutą orientu foto
8
Przed podaniem ponownie włożyć w gorący olej. Dosmażyć. Odsączyć.
Krok 8 - Pomidorowa z nutą orientu foto
9
Podawać zupę w miseczce ( pije się bezpośrednio z niej bez używania łyżki) układając obok po 2 sztuki ,, orientalnych krokiecików ".

* Można dodać do ,,krokiecików" kawałeczki ugotowanego chudego mięsa z kurczaka ale ja wolę przeznaczyć je na potrawkę .
Krok 9 - Pomidorowa z nutą orientu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 09.03.2013 20:49
fajna ta nutka orientu
Kasnaj 17.02.2013 13:42
super :)
Granita 05.02.2013 13:56
intrygująca!I niech ktoś,widząc taki przepis, powie,że: "pomidorowa jest nudna"...Niech spróbuję!
V_kuchareczka 05.02.2013 13:24
super
artur7 05.02.2013 12:38
extra pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak