Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidor zapiekany z jajkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidor 2 sztuki
jajko 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
masło 0,25 kostki
tymianek 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 3 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
wędlina 2 plasterki

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidor zapiekany z jajkiem

Kroki postępowania

1
Pomidory opłukać, osuszyć, wydrążyć miąższ i pestki.
Następnie wędline pokroić w drobne paski i podsmażyć na patelni.
Masło wymieszać z ziołami, pieprzem , solą i czosnkiem.
Krok 1 - Pomidor zapiekany z jajkiem foto
2
Do każdego pomidora włożyć trochę masła ziołowego, podsmażoną szynkę, i ostrożnie wbić jajko (tak, by nie rozlać żółtka). Posolić na wierzchu.

Pomidora włożyć do naczynia żaroodpornego, nalać troszkę wody lub bulionu i przykryć. Całość ostrożnie wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st, przez 15-20 minut.
Krok 2 - Pomidor zapiekany z jajkiem foto
3
Pomidory podawać na ciepło. Ja zaserwowałam je z sałatą lodową w sosie ziołowym z tostami z chleba żytniego. Życzę smacznego :)
Krok 3 - Pomidor zapiekany z jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 11.03.2014 17:52
pomysłowe to
Iwona32 10.02.2014 17:35
bardzo dobre
Rafcio 28.12.2013 23:15
coś całkiem nowego :)
Niki22 26.11.2013 19:47
to był muj eksperyment z tego co miałam w lodówce :) uważam że był on udany nam bynajmniej smakowało ;)
6zer
6zer 26.11.2013 10:41
ciekawy pomysł, jeszcze nie robiłam, muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak