Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewki

    2
  • pietruszka

    1
  • seler i por

    kawałek
  • ziemniaki

    4
  • czosnek

    1 główka
  • woda

    2 l
  • smietana 18%

    2-3 łyżki
  • grzanki czosnkowe

  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa czosnkowa

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa czosnkowa foto
Włoszczyznę umyć, pokroić w kosteczkę seler, por w półksiężyce, marchew i pietruszkę na pół, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól do smaku. Zagotować.
Krok 2 - Zupa czosnkowa foto
Zmniejszyć ogień i dodać pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki. Gotować, aż będą miękkie. Następnie na rozgrzanej patelni zeszklić czosnek, a gdy ząbki będą miękkie, zdjąć z oleju, obrać i zblendować. Z bulionu wyjąć marchew i pietruszkę, dodać czosnek i zagotować.
Krok 3 - Zupa czosnkowa foto
Zdjąć z ognia, całość zblendować, a na końcu dodać śmietanę i świeżo startą gałkę muszkatołową do smaku. Zupę podawać z grzankami czosnkowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Edith85 27.01.2017 16:31
Smakowita zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat