Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony
Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godzinę do momentu, aż będą miękkie. Następnie nastawić wywar.
Do garnka włożyć umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie i pokrojone na kawałki warzywa. Zagotować, zdjąć szumowiny i zmniejszyć ogień.
Następnie wyjąć warzywa i dodać wystudzone, pokrojone na plastry upieczone buraki. Doprawić przyprawą do potraw Kucharek.
Zagotować na wolnym ogniu (jeśli kolor będzie mało intensywny, można dodać koncentrat buraczany).
Do gotującej się zupy dodać kilka suszonych plastrów jabłek i wędzonych śliwek, malin oraz majeranek.
Zagotować do momentu wrzenia i wyłączyć. Do smaku dodać opcjonalnie cukier. Barszczyk podawać z uszkami lub pasztecikami.