Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Barszcz czerwony to jedna z ulubionych zup Polaków. Aby miał intensywny smak, należy uprzednio podpiec buraki w piekarniku.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewki

    2 sztuki
  • buraki

    1,5 kg
  • pietruszka

    1 sztuka
  • chrzan korzeń

    1 sztuka
  • mrożone maliny

    200 gramów
  • antrykot wołowy

    200 gramów
  • jabłka suszone

    1 garść
  • wędzone śliwki

    1 garść
  • Przyprawa do potraw Kucharek

  • przyprawa do zup i potraw w płynie Kucharek

Do smaku

  • majeranek suszony

  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godzinę do momentu, aż będą miękkie. Następnie nastawić wywar. Do garnka włożyć umyte mięso, liść laurowy, ziele angielskie i pokrojone na kawałki warzywa. Zagotować, zdjąć szumowiny i zmniejszyć ogień. Następnie wyjąć warzywa i dodać wystudzone, pokrojone na plastry upieczone buraki. Doprawić przyprawą do potraw Kucharek. Zagotować na wolnym ogniu (jeśli kolor będzie mało intensywny, można dodać koncentrat buraczany). Do gotującej się zupy dodać kilka suszonych plastrów jabłek i wędzonych śliwek, malin oraz majeranek. Zagotować do momentu wrzenia i wyłączyć. Do smaku dodać opcjonalnie cukier. Barszczyk podawać z uszkami lub pasztecikami.

Kucharek_pl
Wędzone śliwki nadadzą wywarowi ciekawy charakter. Przyprawa do potraw Kucharek sprawi, że barszcz będzie smakował idealnie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

4 tygodnie temu
Taki barszcz to musi być pyszny :)

Bożena Matuszczyk

4 tygodnie temu
Ja również nie podpiekałam ani nie dodaję wędzonych jabłek i śliwek, Ciekawe.;)

bietka

4 tygodnie temu
Dobra rada: jeszcze nie podpiekałam buraków w piekarniku do barszczu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat