Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Połówki pomidorów z bazylią

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

pomidory 3 kg
bazylia fioletowa 4 gałązki
bazylia świeża 4 gałązki zielona
cebula 4 sztuki małe
papryka 2 sztuki
natka pietruszki
koper świeży

Marynata

woda 1.5 litra
pieprz 1 łyżka w ziarnach
sól 1.5 łyżki
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
ocet 10 % 100 ml
cukier 3 łyżki

Porada

Aromatyczny dodatek do drugiego dania, do wędliny lub do przygotowania zupy pomidorowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Połówki pomidorów z bazylią

Kroki postępowania

1
Pomidory umyć i pokroić na połówki.
Krok 1 - Połówki pomidorów z bazylią foto
2
Paprykę pokroić w paski.
Krok 2 - Połówki pomidorów z bazylią foto
3
Cebulę pokroić w półplasterki, po jednej do słoika.
Krok 3 - Połówki pomidorów z bazylią foto
4
Do każdego słoika przygotować po gałązce bazylii zielonej i fioletowej oraz po gałązce natki pietruszki i kopru.
Krok 4 - Połówki pomidorów z bazylią foto
5
Na dno słoika dać paprykę cebulę a następnie wkładać pomidory i zieleninę.
Krok 5 - Połówki pomidorów z bazylią foto
6
Składniki marynaty zagotować i wlać do słoików. Nie zakręcone słoiki wstawić do garnka z wodą. Przykryć i gotować na bardzo wolnym ogniu 10 minut.
Krok 6 - Połówki pomidorów z bazylią foto
7
Wyjąć słoiki, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia a następnie wynieść do chłodnej piwnicy.
Krok 7 - Połówki pomidorów z bazylią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 06.09.2016 23:19
super dodaję do ulubionych
Joanna Kryla 05.09.2016 16:05
Pyszne pomidorki:)
Wacław 04.09.2016 14:09
przydatny przepis na przetwory :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak