Pollo al limone

Pollo al limone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    4 szt
  • olej

    1 łyżka
  • masło

    1 łyzka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cytryna

    1 szt
  • rosół drobiowy

    1/2 szklanki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • tymianek

    1/4 (suszony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka z kurczaka myjemy i osuszamy , oprószamy solą i pieprzem do smaku . Cytrynę obieramy ze skórki , tylko żółta część ( wspaniale nadaje się do tego obieraczka do warzyw ) drobno ją siekamy . Wyciskamy też sok z cytryny . Masło i olej podgrzewamy w garnku o dużym dnie , na dużym ogniu . Dodajemy zmiażdżony czosnek i podsmażamy aż zbrązowieje . Dodajemy udka z kurczaka i je mocno przyrumieniamy . Potem odsączamy na bibule , aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu . Przekładamy do garnka , dodajemy tymianek sok i skórkę z cytryny oraz rosół . Zagotowujemy , szczelnie przykrywamy , zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut albo tak długo , aż mięso będzie miękkie . Po tym czasie wyciągamy udka i redukujemy sos . Polewamy nim kawałki kurczaka i podajemy :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Henryka2 26.04.2013 21:06
Może mniej snobizmu a więcej świadomości,że językiem używanym w Polsce jest polski?!
M. Monroe 10.12.2012 00:29
egzotycznie ;)
Habibi 04.06.2012 21:19
"Kurczak cytrynowy"
SmacznaPyza 04.06.2012 19:40
co oznacza nazwa? nie znam włoskiego
staropolanka5 04.06.2012 17:11
fajna nazwa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat