Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polewka kaszubska na ostro z kalarepką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1/2 sztuki
czosnek 2 duże ząbki
papryczka chili 1/2 sztuki
olej do smażenia
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
kalarepka młoda 1 sztuka
seler korzeniowy 50 g
por 50 g
bulion wieprzowy 5 szklanek
mięso mielone wieprzowe 50 dkg
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 3 łyżki
pieprz do smaku
chili Prymat do smaku
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Polewka kaszubska na ostro z kalarepką

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać.
Krok 1 - Polewka kaszubska na ostro z kalarepką foto
2
Cebulę, czosnek i papryczkę zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Polewka kaszubska na ostro z kalarepką foto
3
Seler, marchewki, pietruszkę i kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Warzywa wrzucić do garnka. Smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Krok 3 - Polewka kaszubska na ostro z kalarepką foto
4
Do warzyw wlać bulion i zagotować.
Krok 4 - Polewka kaszubska na ostro z kalarepką foto
5
Mięso wymieszać z przyprawą w płynie i pieprzem. Z mięsnej masy formować małe kuleczki (najlepiej wielkości orzecha laskowego) i wrzucać je do gotującej się zupy. Gotować razem ok. 15 minut. Zupę doprawić do smaku chili, pieprzem i przyprawą uniwersalną.
Krok 5 - Polewka kaszubska na ostro z kalarepką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 04.07.2016 17:11
ciekawa zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak