Polenta z porami

Polenta z porami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza kukurydziana

    250 g
  • szynka

    150 g
  • por (biała część)

    3 szt
  • żółtko jaja

    2 szt
  • mleko

    2 szklanki
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • ser żółty gouda tarty

    2 łyżki
  • natka pietruszki

  • bazylia posiekana

  • oliwa

  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone, pokrojone w plasterki pory usmażyć na oliwie. Doprawić pieprzem i sola. Na drugiej patelni zrumienić na oliwie szynkę pokrojona w kostkę
W garnku zagotować 2 szklanki wody z 2 szklankami mleka, posolić i mieszając powoli wsypywać kasze. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Następnie wymieszać z żółtkami , szynka, porami i zielenina.
Przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania i posypać startymi serami. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180°) na 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kate.500

23.02.2015 19:28
pysznosci

IZABELA29

29.12.2014 10:29
pyszne danie

Kuchenka

21.12.2014 17:07
ciekawe jedzonko

Janina

21.12.2014 14:20
Smaczne jedzonko;)

misia53

20.12.2014 21:44
nie jestem specjalistką w takich daniach a tak je lubię

Joannasz3190

20.12.2014 16:38
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat