Sałatka a’la toscana

Sałatka a’la toscana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Sałatka a’la toscana czyli po prostu sałatka toskańska to inspirowane kuchnią włoską pyszne danie z awokado, mozzarellą, ogórkiem oraz pomidorkami. Składniki połączone sosem włoskim z dodatkiem ziół: bazylią i oregano.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

sałatka

  • sałata włoska

    1/2 główki
  • dojrzałe awokado

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    1 sztuka
  • ogórek

    1 sztuka
  • sera mozzarella

    100 g
  • pomidorki koktajlowe

    12 sztuk
  • bazylia świeża

    1 sztuka
  • orzechy włoskie

    3 łyżki

sos

  • Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat

    1 opakowanie
  • woda

    3 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Sałatka a’la toscana

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Ogórka dobrze umyć i pokroić. Ser mozarella można porwać na kawałki lub pokroić. Sałatę połączyć serem mozzarella, awokado, ogórkiem, orzechami oraz pokrojonymi w ćwiartki pomidorami koktajlowymi. Całość delikatnie wymieszać, skropić sosem włoskim. Przed podaniem sałatkę posypać świeżo siekaną bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Milena 06.07.2016 17:32
Wygląda zachęcająco :)
Wiktoria29 10.06.2016 21:45
muszę zrobić
mysza75 10.06.2016 10:07
jaka dobra sałatka taka jak lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat