Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polenta z parmezanem i sezamem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza kukurydziana 1 szkl. drobna
woda 2,5 szkl.
śmietanka 1/2 szkl.
parmezan 4-5 łyżek tarty
masło 2-3 łyżki
sezam 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Polenta z parmezanem i sezamem

Zagotować wodę z masłem w szerokim garnku, dodać sól i wsypać kaszę.
Gotować, stale mieszając, aż całość zgęstnieje - na kilka minut przed końcem gotowania dodać starty drobno parmezan i wlać śmietankę.
Wymieszać dokładnie i chwilę jeszcze podgotować - wylać gęstą polentę na półmisek opłukany zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia.

Stężałą polentę pokroić w drobną kostkę i podawać jako dodatek do zup, lub w duże kawałki, które można odsmażyć na maśle i podawać z gęstym jogurtem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

safcia 08.01.2013 18:58
pyszne
Gracer 08.01.2013 18:51
zjadłoby się
Konczi 08.01.2013 18:44
:) smakowałoby mi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak