Polędwiczki wieprzowe w sezamowej otoczce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    600 g
  • sezam

    100 g
  • masło zamrożone

    50 g
  • sos miodowy z czosnkiem

    2 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    ½ łyżeczki
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wymieszać sos miodowy z czosnkiem, sos sojowy, przyprawę do wieprzowiny, pieprz ziołowy oraz paprykę ostrą mieloną.

Polędwiczki wieprzowe (2 szt. po około 300 g) oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć przygotowaną marynatą, przełożyć do szklanego naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie mięso wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej przez godzinę.

Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć gałązki świeżego tymianku. Polędwiczki obtoczyć w sezamie i ułożyć na tymianku. Na wierzch mięsa zetrzeć zamrożone masło. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC. Piec 45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 19.11.2016 10:38
Pysznie wyglądają
ben-ka 24.02.2016 14:15
Chętnie bym spróbowała, bo wyglądają bardzo apetycznie.
KORAL 21.02.2016 00:40
Polędwiczki w sezamie muszą być dobre
ben-ka 30.10.2015 07:40
Lubię takie mięsko:)
EDYTKA 30.03.2015 13:02
uwielbiam sezam....
Ada-Gaba 18.07.2014 15:13
pysznie przygotowane mięsko
agnieszka214 01.11.2013 07:59
musze wypróbowac własnie mam dzisiaj poledwiczki
everay 18.09.2013 19:42
bardzo pysznie
IwonaDD 18.09.2013 14:14
idealny obiad dla mojego męża !!!
Janina 18.09.2013 12:36
Najlepsze swojskie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat