Polędwica duszona, w sosie koperkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

  • czosnek

    3 ząbki
  • koper

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • kostka drobiowa

  • liść laurowy

  • pieprz świeżo zmielony

  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • śmietana 18% ukwaszona

    2 łyżki
  • polędwica wieprzowa

    świeża g
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwicę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać papryką mieloną, pieprzem ziołowym i solą. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso w całości, krótko z każdej strony - mięso można przeciąć na 2 kawałki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć chwilę często mieszając. Mięso z cebulą przełożyć do rondla, zalać zimną wodą, dodać kostkę drobiową, liść laurowy, trochę pieprzu, szczyptę papryki mielonej i sól. Dusić do miękkości. Polędwiczki wyjąć, sos zdjąć z ognia. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, koperek posiekać. Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, razem z czosnkiem oraz śmietaną dodać do sosu, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku. W międzyczasie dodać koperek. Polędwicę pokroić w plastry, polać sosem. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem lub ze świeżą bułką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ula 25.09.2013 12:36
wypróbuję dzisiaj :)
ben-ka 13.07.2013 20:56
Uwielbiam takie mięsko.
wedith1 11.08.2012 10:05
To coś dla mnie! :)
ronald88 07.07.2012 16:34
polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat