Przepis dnia III, odc. 11: Zupa krem z kukurydzy z wędzonym kurczakiem i kolendrą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kukurydza w puszce

    600 g
  • kurczak wędzony

    200 g (pokrojony w paski,bez skóry)
  • cebula

    2 szt. (pokrojone w kostkę)
  • por

    1 szt. (biała część, piórka)
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • rosół z kury Kucharek

    1 litr
  • śmietana 30%

    200 ml
  • kolendra

    1 pęczek
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • oliwa

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • bazylia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 11: Zupa krem z kukurydzy z wędzonym kurczakiem i kolendrą foto
W garnku na maśle podsmażyć cebulę, pora doprawione papryką słodką oraz chili pieprz cayenne. Smażymy około 1 minutę i dokładamy kukurydzę.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 11: Zupa krem z kukurydzy z wędzonym kurczakiem i kolendrą foto
Całość zalać rosołem i gotować ok. 10 minut. Następnie wlać śmietanę, zdjąć z ognia, zmiksować i zagotować ponownie. Doprawiamy solą morską , pieprzem.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 11: Zupa krem z kukurydzy z wędzonym kurczakiem i kolendrą foto
Na patelni przysmażyć bułkę tartą na oliwie, a na koniec smażenia dodajemy otartą bazylię.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 11: Zupa krem z kukurydzy z wędzonym kurczakiem i kolendrą foto
Przygotowaną zupę podawać z kawałkami kurczaka, polane przesmażoną bułką z oliwą, odrobiną śmietany i świeżymi listkami kolendry i opcjonalnie mięty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
PannaAdrianna 24.02.2015 09:52
Moja pierwsza udana zupa! Dziękuję, uwierzyłam, że jednak może z Wami uda mi się z uśmiechem wkraczać w progi kuchni :)
Stenka 15.09.2014 20:54
smaczna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat