PODWÓJNIE ZAPIEKANE BATATY

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • batat

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • żółty ser starty

    3/4 szklanki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

By bataty nie straciły cennych składników najlepiej upiec je ze skórką. W tym przypadku to jedyne słuszne rozwiązanie gdyż potrzebujemy łupinek by je potem nadziać. Ja zawinęłam ziemniaka w folię aluminiową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na godzinę. Potem przekroiłam na pół i łyżką do zupy wydrążyłam miąższ. Starałam się zostawić 2-3 milimetry miąższu tuż przy skórce. Do miąższu dodałam wyciśnięty ząbek czosnku, starty ser (trochę sera należy zostawić do posypania na wierzchu), siekaną natkę pietruszki i obowiązkowe u mnie siekane chilli. Wszystko razem wymieszałam i doprawiłam pieprzem. Następnie napełniłam łupinki, posypałam serem i wstawiłam je piekarnika na około 20 minut w 180C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 22.10.2016 16:33
Czy ta słodycz gubi się w połączeniu z żółtym serem?
Adamorek 23.05.2015 13:48
super przepis
Magda60 29.03.2015 17:38
smakowicie wygladaja
gosia561 16.07.2014 17:03
pięknie sfotografowane
Pani Domu 16.07.2014 16:46
smakowicie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat