Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PODWÓJNIE ZAPIEKANE BATATY

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

batat 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
żółty ser starty 3/4 szklanki
natka pietruszki 2 łyżki
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: PODWÓJNIE ZAPIEKANE BATATY

By bataty nie straciły cennych składników najlepiej upiec je ze skórką. W tym przypadku to jedyne słuszne rozwiązanie gdyż potrzebujemy łupinek by je potem nadziać. Ja zawinęłam ziemniaka w folię aluminiową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na godzinę. Potem przekroiłam na pół i łyżką do zupy wydrążyłam miąższ. Starałam się zostawić 2-3 milimetry miąższu tuż przy skórce. Do miąższu dodałam wyciśnięty ząbek czosnku, starty ser (trochę sera należy zostawić do posypania na wierzchu), siekaną natkę pietruszki i obowiązkowe u mnie siekane chilli. Wszystko razem wymieszałam i doprawiłam pieprzem. Następnie napełniłam łupinki, posypałam serem i wstawiłam je piekarnika na około 20 minut w 180C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 22.10.2016 16:33
Czy ta słodycz gubi się w połączeniu z żółtym serem?
Adamorek 23.05.2015 13:48
super przepis
Magda60 29.03.2015 17:38
smakowicie wygladaja
gosia561 16.07.2014 17:03
pięknie sfotografowane
Pani Domu 16.07.2014 16:46
smakowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak