Przepis dnia V: Żeberka jagnięce, odc. 66

Przepis dnia V: Żeberka jagnięce, odc. 66

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rukola

    40 g
  • suszone pomidory

  • Kminek cały Prymat

  • kolendra

  • Żebra jagnięce

    400 g
  • chleb tostowy

    10 kromek
  • Musztarda sarepska Prymat

  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • koper

    1 pęczek
  • rydze

    3 duże kapelusze
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • masło

  • olej

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia V: Żeberka jagnięce, odc. 66

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Żeberka jagnięce, odc. 66 foto
Przygotowujemy panierkę, która będzie wyglądała jak mech: do miksera wrzucamy koper, natkę pietruszki i jeden ząbek czosnku. Możemy też dodać odrobinę rukoli. Miksujemy do mocnego rozdrobnienia. Z chleba tostowego odkrawamy skórkę, rozdrabniamy i również miksujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, wysypujemy panierkę i pieczemy do wysuszenia. Żeberka oczyszczamy z błon i tłuszczu.
Krok 2 - Przepis dnia V: Żeberka jagnięce, odc. 66 foto
Do moździerza wsypujemy: kolendrę, kminek i rozgniatamy. Następnie dodajemy pokrojony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku i ponownie ugniatamy. Na koniec dodajemy 1,5 łyżeczki musztardy i dokładnie mieszamy. Żeberka dokładnie smarujemy marynatą i wstawiamy na ok. 10-15 minut do lodówki.
Krok 3 - Przepis dnia V: Żeberka jagnięce, odc. 66 foto
½ cebuli i jeden ząbek czosnku drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim czosnek i cebulę. Rydze oczyszczamy, płuczemy w zimnej wodzie i układamy na podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażymy razem przez 7-8 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku świeżo mieloną solą morską i pieprzem. Przygotowujemy sałatkę – do rukoli wlewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów, dodajemy kilka sztuk pokrojonych w paski pomidorów oraz pokrojoną w pióra ½ cebuli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Przepis dnia V: Żeberka jagnięce, odc. 66 foto
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej. Żeberka wyjmujemy z lodówki i obsmażamy je na patelni z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 4-5 minut, zakrywając kości folią aluminiową, aby się nie spaliły podczas pieczenia. Po wyjęciu żeberek z piekarnika odstawiamy je na kilka minut, aby „odpoczęło” i zatrzymało w środku wszystkie soki. Następnie kroimy na mniejsze porcje. Z piekarnika wyciągamy ususzoną panierkę-mech. Kawałki żeberek smarujemy olejem i obtaczamy w „mchu”.
Krok 5 - Przepis dnia V: Żeberka jagnięce, odc. 66 foto
Podajemy z sałatką z rukoli i smażonymi rydzami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Szef Kuchni 1 04.12.2015 02:23
Polecam do tego książkę "365 obiadów na każdą kieszeń". http://9xa.pl/r/m6p365-obiadow-na-kazda-kieszen
bietka 01.12.2015 19:45
smaczne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat