Kolba kukurydzy z masełkiem ziołowym i żeberkami

Kolba kukurydzy z masełkiem ziołowym i żeberkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kukurydza

    4 kolby
  • mleko 3,2%

    2 litry
  • masło

    300 g
  • żeberka wieprzowe

    600 g (ugotowane)
  • Coca-Cola

    100 ml
  • keczup

    100 g
  • sos worcestershire

    20 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • estragon

    2 gałązki
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • musztarda sarepska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kolba kukurydzy z masełkiem ziołowym i żeberkami foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Kolba kukurydzy z masełkiem ziołowym i żeberkami foto
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy 300 ml wody i 50g masła. Wkładamy kolby kukurydzy doprawiając je solą i cukrem - gotujemy do miękkości.
Krok 3 - Kolba kukurydzy z masełkiem ziołowym i żeberkami foto
Przygotowujemy marynatę do żeberek: mieszamy ketchup, musztardę, odrobinę pieprzu kolorowego worchester z Coca-colą i pokrojonym drobno czosnkiem. W powstałą marynatę wkładamy pokrojone żeberka i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 h.
Krok 4 - Kolba kukurydzy z masełkiem ziołowym i żeberkami foto
Świeżą natkę i estragon miksujemy z masłem aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Gotową kolbę grillujemy co jakiś czas smarując ziołowym masłem.
Krok 5 - Kolba kukurydzy z masełkiem ziołowym i żeberkami foto
Żeberka grillujemy i podajemy chrupiące z kukurydzą i świeżym miksem sałat z domowego ogródka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat