Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolba kukurydzy z masełkiem ziołowym i żeberkami

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kukurydza 4 kolby
mleko 3,2% 2 litry
masło 300 g
żeberka wieprzowe 600 g (ugotowane)
Coca-Cola 100 ml
keczup 100 g
sos worcestershire 20 ml
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 1 pęczek
estragon 2 gałązki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Musztarda sarepska Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kolba kukurydzy z masełkiem ziołowym i żeberkami

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - Kolba kukurydzy z masełkiem ziołowym i żeberkami foto
2
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy 300 ml wody i 50g masła. Wkładamy kolby kukurydzy doprawiając je solą i cukrem - gotujemy do miękkości.
Krok 2 - Kolba kukurydzy z masełkiem ziołowym i żeberkami foto
3
Przygotowujemy marynatę do żeberek: mieszamy ketchup, musztardę, odrobinę pieprzu kolorowego worchester z Coca-colą i pokrojonym drobno czosnkiem. W powstałą marynatę wkładamy pokrojone żeberka i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 h.
Krok 3 - Kolba kukurydzy z masełkiem ziołowym i żeberkami foto
4
Świeżą natkę i estragon miksujemy z masłem aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Gotową kolbę grillujemy co jakiś czas smarując ziołowym masłem.
Krok 4 - Kolba kukurydzy z masełkiem ziołowym i żeberkami foto
5
Żeberka grillujemy i podajemy chrupiące z kukurydzą i świeżym miksem sałat z domowego ogródka.
Krok 5 - Kolba kukurydzy z masełkiem ziołowym i żeberkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak