Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

płaski chlebek orkiszowy z ricottą i porem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka orkiszowa typ 2000 1 szklanka
zakwas żytni 2 łyżki
woda 1/2 szklanki
sól 1 łyżeczka
ser ricotta 200 g
por
masło 1 łyżka
pieprz do smaku
cukier 2 łyżeczki
szałwia kilka liści
rozmaryn 1-2 łyżki
oliwa 1 łyżeczka
mąka pszenna do podsypywania

Przepis i sposób przygotowania na: płaski chlebek orkiszowy z ricottą i porem

Ciasto.
Mąkę orkiszową wymieszać z solą i łyżeczką cukru, dodać aktywny zakwas i wodę i wyrobić ciasto. Odstawić na kilka godzin, najlepiej całą noc.
Następnie rozwałkować podsypując mąką zwykłą pszenną na cienki placek w kształcie okrągłym i od razu naciąć nożem kawałki w kształcie trójkątów. i wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum, na pół godziny.
Zioła wypłukać, natrzeć oliwą i posypać nimi ciasto.
Piec około 10-12 minut w 180 stopniach na papierze do pieczenia.

Pora umyć i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać masło, dodać łyżeczkę cukru i dusić pora kilka minut, doprawić solą i pieprzem.

Gorące ciasto smarować serem ricotta i posypać porem. Jeść na ciepło. Gotowe, smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 17.07.2014 22:03
Cudny!! Przepyszny :)
xjustynka89x 17.07.2014 11:36
super danko!
mysza75 17.07.2014 10:12
fajny chlebek taki inny
Krystyna32 17.07.2014 08:11
wygląda bardzo smacznie
Edith85 17.07.2014 07:34
to coś dla mnie
Anna133 17.07.2014 07:11
nie ma jak domowy chlebek , wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak