płaski chlebek orkiszowy z ricottą i porem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka orkiszowa typ 2000

    1 szklanka
  • zakwas żytni

    2 łyżki
  • woda

    1/2 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • ser ricotta

    200 g
  • por

  • masło

    1 łyżka
  • pieprz

    do smaku
  • cukier

    2 łyżeczki
  • szałwia

    kilka liści
  • rozmaryn

    1-2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    do podsypywania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto.
Mąkę orkiszową wymieszać z solą i łyżeczką cukru, dodać aktywny zakwas i wodę i wyrobić ciasto. Odstawić na kilka godzin, najlepiej całą noc.
Następnie rozwałkować podsypując mąką zwykłą pszenną na cienki placek w kształcie okrągłym i od razu naciąć nożem kawałki w kształcie trójkątów. i wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum, na pół godziny.
Zioła wypłukać, natrzeć oliwą i posypać nimi ciasto.
Piec około 10-12 minut w 180 stopniach na papierze do pieczenia.

Pora umyć i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać masło, dodać łyżeczkę cukru i dusić pora kilka minut, doprawić solą i pieprzem.

Gorące ciasto smarować serem ricotta i posypać porem. Jeść na ciepło. Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aisoglam 17.07.2014 22:03
Cudny!! Przepyszny :)
xjustynka89x 17.07.2014 11:36
super danko!
mysza75 17.07.2014 10:12
fajny chlebek taki inny
Krystyna32 17.07.2014 08:11
wygląda bardzo smacznie
Edith85 17.07.2014 07:34
to coś dla mnie
Anna133 17.07.2014 07:11
nie ma jak domowy chlebek , wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat