Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z batatów, DS XVIII odc. 26
Tarta z batatów to uniwersalne danie, które pobudza apetyt nie tylko ze względu na swoje smakowite wnętrze, ale także przez pięknie udekorowaną powierzchnię. Ten wyjątkowy przepis na tartę z batatów warto zapamiętać. W dodatku dowiecie się z niego, jak przygotować kruche ciasto bez jajek!
Przygotowanie tarty z batatów krok po kroku
Bataty dokładnie myjemy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej bataty i skrapiamy delikatnie oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, program pieczenia góra dół na 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy bataty do przestudzenia, a następnie zdejmujemy z nich skórkę.
Ciasto:
Do miski dodajemy mąkę, mleko oraz masło. Następnie wsypujemy cukier z wanilią Prymat i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera lub ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, funkcja pieczenia góra dół.
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i przekładamy do formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika - można przykryć folią i obciążyć. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i zdejmujemy obciążenie.
Nadzienie:
W rondelku roztapiamy masło i pozostawiamy do ostudzenia. Obrane bataty blendujemy na gładką masę. Gałkę muszkatołową Prymat ścieramy na tarce i dodajemy do masy z batatów. Następnie dodajemy ostudzone masło wraz z kardamonem i cynamonem Prymat. Na koniec dodajemy mascarpone i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
Sos śliwkowy: powidła śliwkowe podgrzewamy w rondelku.
Na suchej i rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów.
Na upieczony spód wykładamy sos śliwkowy, następnie krem i dekorujemy ciasto migdałami. Tartę przed podaniem schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.