Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z batatów, DS XVIII odc. 26

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jeśli rozważacie przygotowanie tarty, ale nie jesteście do końca pewni, czy zdecydować się na słodką czy słoną, to mam dla Was idealne rozwiązanie!

Składniki:

mleko 30 mililitrów
masło 150 gramów
mąka pszenna 350 gramów
sól szczypta
cukier z wanilią do smaku
powidła śliwkowe 4 łyżki
borówki 150 gramów
płatki migdałowe 3 łyżki
batat 3 sztuki
serka mascarpone 250 gramów
Kardamon mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/4 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
skórka z cytryny 1 łyżeczki
oliwa 1 łyżeczka

Porada

Upieczone bataty będzie znacznie łatwiej obrać ze skórki.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z batatów, DS XVIII odc. 26

Tarta z batatów to uniwersalne danie, które pobudza apetyt nie tylko ze względu na swoje smakowite wnętrze, ale także przez pięknie udekorowaną powierzchnię. Ten wyjątkowy przepis na tartę z batatów warto zapamiętać. W dodatku dowiecie się z niego, jak przygotować kruche ciasto bez jajek!

Przygotowanie tarty z batatów krok po kroku

1

Bataty dokładnie myjemy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej bataty i skrapiamy delikatnie oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, program pieczenia góra dół na 45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy bataty do przestudzenia, a następnie zdejmujemy z nich skórkę.

2

Ciasto:
Do miski dodajemy mąkę, mleko oraz masło. Następnie wsypujemy cukier z wanilią Prymat i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera lub ręcznie. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, funkcja pieczenia góra dół.

Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i przekładamy do formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika - można przykryć folią i obciążyć. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i zdejmujemy obciążenie.

4

Nadzienie:
W rondelku roztapiamy masło i pozostawiamy do ostudzenia. Obrane bataty blendujemy na gładką masę. Gałkę muszkatołową Prymat ścieramy na tarce i dodajemy do masy z batatów. Następnie dodajemy ostudzone masło wraz z kardamonem i cynamonem Prymat. Na koniec dodajemy mascarpone i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.

 

5

Sos śliwkowy: powidła śliwkowe podgrzewamy w rondelku.
Na suchej i rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów.

Na upieczony spód wykładamy sos śliwkowy, następnie krem i dekorujemy ciasto migdałami. Tartę przed podaniem schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.

Wybór między tartą słodką a słoną zależy od preferencji smakowych, okazji oraz upodobań gości. Oba rodzaje tart mają swoje miejsce w kuchni i mogą być doskonałym uzupełnieniem menu. Niezależnie od wyboru - zarówno tarta słodka, jak i słona z pewnością zachwyci podniebienie i podkreśli Wasze kulinarnie umiejętności!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

M.C. 05.06.2023 20:17
Czy da się zrobić tartę beż jajek z mąki migdałowej?
Doradca Smaku 06.06.2023 09:15
Da się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak