Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki hiszpańskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szkl
mleko 100 ml
woda 100 ml
skórka z cytryny 1 łyżeczka
jajko 4 szt
oliwa 5 łyżek
sól szczypta
cukier puder do dekoracji
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki hiszpańskie

Do garnka wlewamy wodę, mleko, oliwę z oliwek, dodajemy skórkę z cytryny i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy szkl. mąki i energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kulka. Ściągamy z ognia i chłodzimy. Przygotowane ciasto przekładamy do miksera i miksujemy na wolnych obrotach dodając po jednym jajku. Miksujemy, aby nie było grudek. W rondelku rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy placuszki. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Upieczone wyciągamy na ręcznik papierowy, aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak